MILLAINEN MINÄ OLEN?

NIMI: Heikki. Heikki Juhani Paatelma. Joskus joku sanoo Hessuksi, esimerkiksi systerit, norjalaiset ja sen sellaiset. Vieraammalle tekisi mieli vastata, että mikä Hessu mä sulle oon. Kerran eräskin toimitusjohtaja tuli vastaan miesten vessassa ja sanoi, että onnea Hessu. Eikä edes kunnolla tunnettu!

Sukunimestä on peräisin joskus käytetty nimi Paa. Se on hammaspeikko. Koulussa aikanaan olin Vattu tai Vade, jotka johtuivat Vadelmasta, joka myös on johdannainen Paatelmasta. Olen juuri päättänyt ottaa käyttöön myös rocknimen Heckler ja Suomirock-nimen Kuola Koponen. Toinen nimi on siis se Suomen yleisimpiin kuuluva Juhani.

SUKUPUOLI: Leidi. No ei. Enkä missityyppinen. Mies, vaikka kuukausiliitteen sukupuolitestissä tulikin aikoinaan hyvin epäselvä tulos (13-11). Jonkinlainen feministi tosin ehkä, sovinistikin usein. Mitä niitä selittelemään. Kuitenkin loppujen lopuksi äijä.

ASUU: Keltaisessa puutalossa Lintuvaarassa. Tämä on koti. Talo on vanha, 50-luvulla rakennettu. Mutta 90-luvulla edelliset omistajat laajensivat sitä moneen suuntaan. Ja me remointoimme lisää, kun muutimme.

Enne tätä asuttiin paritalossa Pukinmäessä, sillä vanhalla puolella Malmin ja Pukinmäen Esson välissä. Asuttiin kunnes löydettiin talo, joka tuntuu siltä, että siitä olisi kodiksi. Ja maksettiin vuokraisännälle tonni kuussa.

Tätä ennen asuttiin keltaisessa rintamamiestalossa Helsingin Puistolassa. Talo kaikkine narisevine portaineen ja kumisevine peltikattoineen oli oikea tunnelmaltaan. Nyt talo on kuitenkin myyty ja etsitään uutta. Tilaa tarvitaan vähän enemmän, koska lapsia on nykyään kolme ja kotimme on myös vaimoni työpaikka.

Sitä ennen asuttiin Maunulassa. Kaksio kävi ahtaaksi, mikä on sääli sinänsä, sillä parempaa pihapiiriä, kauniimpaa keltaista taloa ja mukavampia naapureita saa hakea. No, ensimmäinen keltainen kerrostalo elämässäni on Tehtaankatu 3, jossa olen asunut noin puolet elämästäni. Se talo on minulle tärkeä. Ja siellä asuvat nyt äiti ja isä.

Olen asunut myös Annankadulla (1) sekä muoruusvuodet Pukinmäessä Madetojankujalla (5!). Kävin muutmaa vuosi sitten Puksussa pyöräilemässä, ja yritin kurkkia, kuka asuu entisessä huoneessani. Jotain epämääräistä siellä näkyi. Pihalla oli kaikki ennallaan, ja mattotelinekin näytti niin tutulta. Mutta ankea se talo oli.

SUOSIKKI TV-OHJELMA: Katson kovin vähän telkkaria. Yleensä muiden katseluaikaan kerron lapsille iltasatua, ja sitten kaikenlaisten iltapuuhien jälkeen asetun sohvalle. Sieltä tulee jotain, ja minä tuijotan. Turhan usein herään sohvalta yhden aikaan ja ruudussa pyörii joku Nelosen chat.

Tätä nykyä tulee katsottua urheilua, uutisia ja Täydellisiä naisia.

Ja sitten mä tykkään kaikenlaisista amerikkalaisista elokuvista, kunhan niissä on kunnon takaa-ajokohtauksia. Eilen illalla tuli hauskaa Hollywood-takaa-ajoa. Siinä Likainen Harry ajoi karkuun mustaa leikkiautoa pitkin televisiosta tuttuja mäkisiä katuja. Ja lopulta leikkiauto räjähti.

SUOSIKKIPELI: Puhelimessa on Angry Birds ja se on kyllä hyvä. Ja sitten haluan pelata sanoihin ja assosiaatioon perustuvia pelejä. Miksikö? Koska olen niissä hyvä.

SUOSIKKILEHTI: Joskus luin sitä, varsinkin kun hain tietoa Buddy Hollysta. Mutta muuten Helsingin Sanomat (luvattoman tärkeän osan saanut minussa), Kielikello, Kevätpörriäinen, Karkkilan Tienoo koolla alkavista mainitakseni. Nyt tulee taas Akkari, ja opettelen lukemaan sitä. Ja Apu on hyvä köyhän miehen Suomen Kuvalehti.

SUOSIKKITUOKSU: Kesällä se, kun on satanut, ja koivut tuoksuvat. Talvella savun haju, kun tulee hiihtämästä. Terva. Joidenkin oluiden humala. Auringon polttama iho. Meren tuoksu Kaivarin rannassa. Toissa syksynä ostin firman 80-lukubileitä varten YSL:n Pour Hommea. Se on edelleen 30 vuoden jälkeen suosikkituoksu.

HUONOIN FIILIS: Se, kun menetän malttini kotona ja suutun lapsilleni tai vaimolleni, vaikkei pitäisi. Tai kun tiedän etten selviä ja yritän keksiä tekosyyn. Onneksi Jumala armahtaa. Ja sitten se, kun tajuaa, että on ystäviä, jotka ovat yhä jossain, mutta minä en pidä huolta. Sekin, kun joskus ei ole toiminut niin kuin pitäisi: kiireessä tai väsyneenä ei kuuntele tai ota kaupungin läpi kävellyttä rakasta ihmistä vastaan. Ihminen tekee virheitä, mutta aika turhaa niitä on selitellä, Yhdestä virheestä olen ajatellut joskus kirjoittaa kirjan, joka alkaa sanoilla: Olen epäonnistunut ihminen. Olen sen jo aloittanutkin, mutta en ole onnistunut edes yhtä liuskaa saamaan valmiiksi. Piti kirjoittaa esikoisteos ennen neljääkymmentä, mutta myöhästyin. Antakaa minulle kolme viikkoa yksinäistä aikaa, niin teen sen.

Aikoinaan Kaivarissa oli usein parkkeerattuna mormonien pikkubussi, jonka takaikkunassa oli tarra, jossa luki: Mikään menestys ei korvaa kotona tapahtunutta epäonnistumista. Se pitää entistä selvemmin paikkansa.

PARAS FIILIS: Vapaus. Kesäyö. Lasten antama tervetulohali, kun tulee töistä kotiin.

LEMPIMUSIIKKI: Palestrina: Missa Aeterna Christi Munera, Buddy Holly yleensä, Tangot (Monosen Tähdet meren yllä), ruotsalainen Jerusalem, Jazz-funk -fuusiojutut, Sinatra-style, Hector, paljon kaikenlaista kotimaista Hassisen Koneesta Vantaan Viihdeorkesteriin, sopraanosaksofoni, Andraé Crouch, JS Bach, Brahmsin neljäs.

Aika moni sanoo olevansa kaikkiruokainen. Minä olen. Sellainen puolivalmis ja huonosti esitetty musiikki tosin ottaa koville, tai se kun basso on epävireessä. Esimerkiksi joskus soi radiossa Taneli Mäkelän esittämiä Junnu Vainio -tyyppisiä biisejä (jotain ulkosaaristo-teemaa). Ne ovat hyviä esimerkkejä siitä, että joskus musiikin kuunteleminen tekee kipeää. Se ottaa jonnekin outoon hermoon, ja tunnetta on vaikeaa laukaista. Ja tämä ei ole tyylikysymys, sillä oikeat Junnun biisit ovat loistavia.

Kuuntelen silloin tällöin nostalgia- ja muistakin syistä Radio Deitä. Siellä varsinkin kuulee huonoa musiikkia, mutta toisaalta se kuuluu asiaan.

Huomasin pari vuotta sitten, että yhtä nuoruusvuosien levyä, kotimaista Livingsonea, sai CD:nä. Ostin, ja muisto hyvästä musiikista menipahasti rikki.

ENSIMMÄINEN AJATUS AAMULLA, KUN HERÄÄ: Osaisinpa hiipiä keittiöön niin, etteivät muut herää. Onko tohvelit tossa sängyn alla vai onko Minna imuroidessaan työntänyt ne ulottumattomiin. Maustamaton jogurtti, sekaan banaania ja viinimarjoja. Sekaisin Cafe Parisienia ja Juhlamokkaa. Hesari. Suihkuun.

Yksi elämän ihanimmista ajatuksista on kuitenkin se, kun huomaa saavansa vielä nukkua. Olen nykyään jotenkin kovin väsynyt aamuisin.

VUORISTORATA - HUBAA VAI NOT?: En lähde seuraksi Lintsille. Olen kerran mennyt, kun pakotettiin. Vuoristoradassa pelkäsin tolkuttomasti. Sama kokemus oli oopperassa. Viimeisen kiusaukset oli upea, mutta kolmas parvi ei. Pelkäsin henkeni edestä.

KÄNNYKÄN SOITTOÄÄNI: Näin oli silloin, kun oli puhelin, johon voi laittaa kullekin oman; Kun Minna soittaa, soi puhelimessa kuikka. Syy on niissän yhteisissä muistoissa Puulavedeltä. Siellä kuikkia riittää. Nykyisin on puhelimessa ties mitä kappaleita. Matti kun soittaa, kuuluu Saturday night fever, Henkalle Jerusalem, Pohjolan ihmisille Easy Livin', Samille Jope jne. Ja isälle vanellus vanellus.

Nyt soi mikä milloinkin. Viime aikojen paras on itse äänitetty puron solina.

TULEVAN POIKASI/TYTTÄRESI NIMI: Suosikkejani ovat Paavo, Leif, Toivo, Eira, Kaisla (Eira-Kaisla?), Inkeri, Pauliina, Sofia, Abraham, Albert... Mutta tulevia poikia ja tyttäriä ei enää tule...

LEMPIRUOKASI: 1. lammas, 2. maksapihvit, 3. kaalilaatikko, 4. siskonmakkarakeitto, 5. lihapullat, 6. hapankaalipata (elsassilainen, kiitos Johanneksen), 7. merimiespihvi, 8. blinit (esim. Haritonissa aikoinaan), 9. mannapuuro voisilmällä. Melkein kaikkien kanssa puolukkaa. Sitten on vielä erikseen "joulupiparit, aurajuusto, suolakurkut ja jouluolut -yhdistelmä", jolla lihotan itseäni loppuvuodesta (jouluolueksi valitsisin norjalaisen Mack-panimon Juleølin).

SUKLAA- VAI VANILJAJÄTSKI: Laktoosivamman takia jätski on aika harvinaista syötävää. Suomen Eskimon pyöreä puikko on hyvää silti. Sehän on vaniljaa. Keskisen Kalevi ei kuitenkaan enää sitä tee, mutta maku on ehkä sama.

Jälkeenpäin olen huomannut, ettei mulla ole laktoosivammaa. Mutta jäätelö ei silti ole mikään intohimo.

SUOSIKKIKARKKI: Salmiakki. Joskus oli aina taskussa salmiakkimallista Fishermans Friendiä, josta meidän lapsetkin pitivät. Nyt on Läkerol. Lakrisal. Salmiakki Läkerol. Kettukarkit. Jenkki.

ENSIMMÄINEN AUTOSI: Mazda 323. Musta. Vuosimalli oli 1985. Se oli kyllä hieno, kun sen oikein kiillotti. Mustat hienot plyyshipenkit. Ja kasettisoitin ja paljon kasetteja. Kesäteitä oli hienoa ajella, kun stereoista soi Humppaveikkojen parhaat. Toinen oli myös Mazda, mutta valkoinen. Sitten oli vihreä ja iso Peugeot, joka on oikein kätevä. Sitten iloitsin Letukasta, joka oli vieläkin isompi. Siis sellainen Chevrolet TransSport. Se on ollut toistaiseksi paras autoni, vaikka olikin aikamoinen bensarohmu.

Sen jälkeen tulivat pari Chrysler Voyageria, NIssan Maxima (se oli toiseksi paras), Dodge Journey ja viimeksi Mersu 290 TDI, joka oli kätevä mutta aina rikki. Seuraava auto on vielä epäselvä tapaus.

KENET HALUAISIT TAVATA (ELÄVÄ TAI KUOLLUT): Sibeliuksen Kämpissä, karjalaismummon joka kertoo juttuja, sut, Jaco Pastoriuksen, Hitlerin, itseni sinä aamuna, jolloin minut herätettiin kesken unien ja sanoin ei (en ole sen jälkeen sanonut), Matteuksen...

SUOSIKKI ALKOHOLIJUOMA: Amstel-merkkinen olut, jota saa harvoin Suomesta. Jouluoluet ylipäänsä.

HOROSKOOPPI: Oinas. Sillä on minulle sen verran merkitystä, että harva tietää, mikä oinas on. No se on kuohittu pässi. Ja minähän olen sellainen.

SUOSIKKIRUNOILIJA: Poikavuosina Tuomas Anhavan kääntämät tankat ja haikut (Oikukas tuuli jne.). Taivaan sinessä / villihanhet palaavat / katso, aivan kuin kirje / joka on kirjoitettu / vaalealla musteella.

POJAT: Pojissa on särmää. Ne tutkivat paikkoja ja ovat kavereita, kulkevat rantoja pitkin ja heittelevät kiviä.

UNELMA-AMMATTI: Kyllä mä toimittaja tai kirjailija haluisin olla. Ja puutarhaa haluisin myös hoitaa. Pakettiauton kuljettaja olis myös ok. Ajattele, miten kiva on ajella kaupungilla Hiacella ja kuunnella radiota. Sitten pysähtyä kahville ja pullalle Ehon baariin ja soitella kaverit paikalle.

JOS VÄRJÄISIT HIUKSESI, MIKÄ OLISI VÄRI: Joku hopean harmaa vois olla hyvä. Kesällä aurinko vaalentaa ja kultaa, ja siitä tykkään.

MITÄ SINULLA ON SEINILLÄSI: Kovin vähän mitään, koska sisustus on kesken. Uudessa kodissa seinällä saa kunniapaikan Tarjan maalaama ikoni, jonka sain syntymäpäivälahjaksi. Melkein itkin, kun sen näin. Se oli parasta, mitä voi saada. Vanha Helsingin kuvakartta oli aikoinaan pianon päällä. Soitin katuja pitkin.

LEMPIELOKUVA: Pidin aika paljon sellaisesta norjalaisesta, jonka nimi on muistaakseni Veivisare (tiennäyttäjä). Ja sitten Aki K:n elokuvista olen pitänyt. Enemmän pitäisi katsoa. Videolta katsoin äskettäin Saarelan Ollin Bad Luck Loven, joka oli minusta hyvä (Sanon Saarelan Ollin, koska ollaan uitettu varpaita aikoinaan samassa taikajuomapadassa). Joskus taannoin näin ensi-illassa Lehkamon Arton (taas tuo sanajärjestys - olen istunut Arton Corvetessa) Young Loven, joka oli vaikuttava 13-vuotiaille suunnatuksi elokuvaksi. Arto löytyy osoitteesta www.mainstream.fi. Ja nuo olivat suomalaisia pääosin. Jotenkin eurooppalaiset, esim. vanhat ranskalaiset tai italialaiset puhuttelevat. Mutta toisaalta joskus kaikki käy.

Eroottinen aikuiskomedia maistuu aina.

JOS OLISIT PUUTARHATYÖKALU, MIKÄ OLISIT: Vesuri. Niistä puheenollen: olen suuri Fiskarsin vehkeiden ihailija. Ne isot ja voimakkaat oksasakset saavat minut pois tolaltani, ja myös anopin, joka pelkää, ettei Puulaveden saaressa ole kohta puun puuta pystyssä. Se yrittää aina piilottaa ne sakset.

Ne menivät muuten yllättäen rikki. Posti toi kuitenkin heti uudet ja isommat. Kiitos Fiskars.

MITÄ SINULLA ON SÄNGYN ALLA: Vanha kameralaukku, jossa on Nikon FA ja muutama sen objektiivi. Tunnen huonoa omaatuntoa siitä, etten ole koskenut siihen yli vuoteen. Hiton digiaika.

RAKKAIN ESINE KOTONA: Piano. Se on sellainen 90-luvun alussa ostamani Fazer Mignon (kyllä!). Se on tavallisia pianoja matalampi, koska koneisto on vinottain. Ostin sen Virtasen Kimmon pianoliikkeestä Tampereelta Visa-kortilla. Oli todellinen heräteostos, sillä olin paikkakunnalla juttukeikalla, tosin kuoromiestä haastattelemassa.

Sen verran sen kanssa on hankaluutta, että se on hankala saada vireeseen. Virtasen Pekka ei mielellään enää meille tule.ONNENLUKU:
Seitsemän.

LEMPIURHEILU: Jalkapalloa on kiva pelata ja sählyä. Pyöräily on myös ihanaa. Viime kesänä ajoin ehkä neljä kertaa. Pyörä on punainen Muddy Fox ja sillä ajan jonnekin Helsingin rannalle ja istun katselemaan merelle. Pyöräily yksin Helsingissä on parhaita asioita maailmassa.

KIRJA: Paras lukemani kirja on ehkä John Irvingin Ystäväni Owen Meany. Pia suositteli sitä kerran Jaskan grillillä vuonna 1989. Ajatteli, että ymmärtäisin sen kautta elämää vähän enemmän. Ja ymmärsin.

Pidän kyllä aika paljon venäläisestä kirjallisuudesta, sellaisesta vauhdikkaasta, kuten esimerkiksi Ivan Denisovitsin päivä.

Arvostan kovasti sellaista kirjaa kuin Carnegien "Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa" (jokainen huomaa käytöksestäni, että se kirja on ollut minulla yhä kesken).*

Aikoinaan Juoksuhaudantien luin mielenkiinnosta talotyyppia kohtaan, mutta en ollut myyty. Norjalainen Fakta om Finland sen sijaan oli hienosti rakennettu esite. Nyt on kyllä kirjoja luvattoman paljon jonossa, ja lisää tulee ostettua. Viime aikoina olen laittanut rahoja Helsinki-aiheisiin kirjoihin. Ja sellaiseen "Terveisiä kaikille" -postikorttikirjaan (Nemo). Kun olin keväällä sairaana, tuli luettua ainakin Vittulanjänkä sekä Helsingin aavetaloista kertova kirja.

Sain Maaritilta ja Ossilta lahjaksi Täällä pohjantähden alla -kirjat. Olen samaa mieltä kuin Johannes, että se kirja avaa ymmärrystä: punaisethan olivat oikeassa!

---

Tähän perään tulee muutama vuosi sitten saamiani kysymyksiä, joihin vastasin näin:

ENSIMMÄISET
Ensimmäinen lävistys/tatuointi: Olen vielä välttynyt kummaltakin, vaikka mielessä se on käynyt. Tatuoinnin pitäisi olla pieni mutta yllättävä ja yllättävässä paikassa.

Ensimmäinen vihollinen: Vihollinen on liian iso sana, enkä muista sellaisia olleen.

Ensimmäinen konsertti: Pikkupoikana eksyttiin Kaivarin konserttiin ja muistan, että rummuissa luki Kalevala. Isosiskot vei kaikenlaisten Jeesus-hippien konsertteihin 70-luvun alussa ja sieltä jäivät mieleen The Sheep ja The Forerunners.

VIIMEISIMMÄT
Viimeisin suudelma: Eilen kun lähdin Kouvolasta, sain lähtösuukot lapsilta ja vaimolta.

Viimeisin lukemasi kirjaston kirja: Lucky Luke, Kiskot yli preerian, kiitos Minna-Kaisan.

Viimeisin nähty elokuva: Menee telkkaripuolelle. Mutten edes muista mikä. Taisi olla Deltajengi ties monettako kertaa.

Elokuvatetatterissa: Michael Mooren Fahrenheit 9/11.

Viimeisin syöty ruoka: Kinkkua ja laatikoita, koska juuri oli joulu.

Viimeisin puhelu: Matti soitti ja sanoi lähettäneensä sähköpostilla yhden hauskan jutun. Se oli Samuli Edelmannin Samat kukat, joka itketti.

Viimeisin soitettu biisi: On hanget korkeat nietokset.

Viimeisin ärsytys: Se, ettet saanut kaikkea tehtäväksi ajoissa..

Viimeisin juotu juoma: Hartwall Porter.

Vimeisin nalkutus: Liian hidas aamupala.

Viimeisin vierailtu nettisivu: http://www.korttelit.fi.

LYHYET VASTAUKSET
Olen: töissä.
Haluan: Rakastella.
Minulla on: telkkari auki.
Toivon: maailmanrauhaa.
Vihaan: sitä että hermostun lapsilleni.
Pelkään: Jäihin putoamista.
Kuulen: Kaunista ruotsalaista motettilaulua.
Pohdin: Pitäisikö vaihtaa työpaikkaa
Rakastan: Lapsia.
Minuun koskee: Kantapäät ovat kipeät.
Minä aina: nukahdan nopeasti.
Minä en ole: kiltti.
Laulan: lapsille.
Itken: aina kun se on mahdollista.
En ole aina: niin hyvä ihminen kuin kuvittelen.
Kirjoitan: mielelläni.
Hämmennyn: joskus ja tiedän, ettei siitä ole haittaa.
Tarvitsen: rakkautta ja pään silitystä.
Minun pitäisi: siivota työpöytä.

KYLLÄ vai EI
Pidätkö päiväkirjaa? : kyllä, netissä ja julkisesti. Salainenkin olisi hyväksi.
Onko ruuanlaitto sinusta hauskaa? : on
Onko sinulla salaisuus, jota et ole kertonut kenellekään? : monta.
Pidätkö valokuvattavana olemisesta?: kyllä.
Oletko kiivennyt puuhun viimeisen puolen vuoden sisällä? : en ehkä.
Oletko koskaan hengittänyt heliumia ilmapallosta, että saisit puhua hassulla äänellä? : kyllä. se oli hauskaa mutta kuulemma vaarallista.

SEKALAISIA
Oletko ihastunut? : olen ja se on ihanaa?
Haluatko mennä naimisiin? : en toista kertaa.
Kärsitkö matkapahoinvoinnista? : en.
Oletko terveysintoilija? : en.
Tuletko toimeen vanhempiesi kanssa?: kyllä.
Pidätkö ukkosmyrskyistä? : pidän, varsinkin päivällä. Tämänhetkinen hiustesi väri : tummenee.
Syntymäpaikka : Helsinki, Kätilöopisto.

LEMPI-
Numero: 7.
Väri: musta on nyt vallallaan. Se ei ole väri.
Päivä: perjantai.
Kuukausi: toukokuu.
Laulu(t): Hectorin Ensilumi tulee kuudelta.
Vuodenaika: kaikki
Juoma: olut, espresso
Puu: kataja, lähinnä tuoksun vuoksi.

KUMMAN VALITSET?
SÖPÖILY vai VEHTAUS : molemmat kiinnostaa kyllä. YSTÄVÄT vai POIKA/TYTTÖYSTÄVÄ : mitä eroa niillä on? KYLMÄ vai KUUMA KAAKAO : kuuma.
MAITO-, TUMMA vai VALKOINEN SUKLAA: tumma.
VANILJA vai SUKLAA : vanilja.
MANSIKKA vai VADELMA : mansikka.
PERUNA, RIISI vai PASTA : peruna.
AURINGON LASKU vai NOUSU : nousu - harvinaisempi herkku.
TÄHDET vai KUU : tähdet tähdet.

VIIMEISEN PÄIVÄN AIKANA, OLETKO...
Itkenyt? : en.
Auttanut jotakuta? : jep.
Ostanut jotain? : ruokaa kotiin.
Jutellut ystävän kanssa? : olen.
Ollut sairas? : en.
Käynyt elokuvissa? : en.
Käynyt ulkona syömässä? : turvauduin töissä sämpylään.
Sanonut: Minä rakastan sinua? : en.
Kirjoittanut oikean kirjeen? : en.
Puhunut entiselle tyttö-/poikaystävälle? : en.
Ikävöinyt entistä tyttö-/poikaystävää? : vähän.
Kirjoittanut päiväkirjaan? : kyllä.
Puhunut vakavia? : en.
Ikävöinyt jotakuta? : olen.
Halannut jotakuta? : olen.
Riidellyt ystävän kanssa? : en.VOISITKO KOSKAAN...
Syödä hyönteistä? : miksei. onko etana muuten hyönteinen?
Hypätä benji-hyppyä? : en. pelkään sitä ja se on sitä paitsi turhuutta.
Hypätä laskuvarjohyppyä lentokoneesta? : en uskalla mutta tahtoisin.
Tappaa ketään? : en.
Kävellä tulisilla hiilillä ? : miksei, kun muutkin ovat uskaltaneet.
Lähteä jonkun kanssa treffeille vain hänen ulkonäkönsä takia? : se voisi olla hauskaa.
Olla kasvissyöjä? : syönhän minä kasviksia.
Lyödä tuntematonta? : ketään ei saa lyödä, mutta hätätilanteessa ehkä.
Laulaa karaokea? : ilman muuta.
Vetää ympärikännejä? : voisinn koshkaan.
Olla myymälävaras? : en.
Puraista kirjastotätiä? : jos sillä on hyvä peppu.
Katsoa pornoa? : pikkasen.
Värjätä hiuksiasi sinisiksi? : jos siitä on kansallista etua.
Olla meikattuna julkisesti ? : ehdottomasti.
Olla ilman meikkiä julkisesti? : ehdottomasti.
Huijata kokeessa? : ehkä ihan vähän.
Yrittää jonkun poika/tyttöystävää?: poikaystävää en. mitä tarkoitetaan yrittämisellä?
Laittaa jonkun itkemään? : tähänastisen kokemuksen perusteella pakko sanoa ikävä kyllä.
Seurustella 10 vuotta itseäsi vanhemman kanssa? : toki. pidän myös vanhemmista naisista...
Valvoa koko yön? : sellaisesta on ihania muistoja.

LOPUKSI: Olen jo pitkään odottanut, että joku kesätoimittaja pysäyttää minut kadulla ja kysyy, että mikä ärsyttää. Kun ei ole pysäyttänyt, täytyy tähän vielä lisätä, että ainakin seuraavat asiat:

1. Lehtipuhallin: aikoinnaan melkein joka aamu Maunulassa naapuritalon huoltomiehen koneesta tuli kaamea meteli ja homma tuntui täysin turhalta. Miksei voida käyttää haravaa tai harjaa. Ja näyttää se aika tyhmältäkin, kun aikuinen ihminen ajaa kone selässä vaahteranlehteä takaa. Hulluinta mitä olen nähnyt, oli kun maunulalainen talkkari puhalsi sillä helvetin koneella lehtiä puista irti.
2. Huuhteluaineet: ennen sanottiin tavallisesta ihmisestä, että hänen rapussaan tuoksuu läskisoosi. Nykyään, kun läskisoosia ei enää saa, tuoksuu suomalaiskodissa huuhteluaine (tai sitten hajustettu pesuaine). Ja ravintolassa tulee viereiseen pöytään mies toppatakissa, joka on juuri uitettu kukkaistuoksuisessa Comfortissa. Miksei ihmisille riitä puhtaan vaatteen tuoksu? Miksi ihmisten kodit eivät voi tuoksua pullalle, puulle, kynttilälle sen sijaan, että ovelta tulvii vastaan kemiallinen kesätuuli?
3. Epätaloudellinen pysäköinti: kun on vuosia yrittänyt taskuparkkeerata autoa keskustan ahtaille kaduille, ottaa harkitsematon pysäköinti tolkuttomasti päähän. Suojatien jälkeen saa pysäköidä auton ilman että jättää sen perään epämääräistä kolmea metriä. Suojatien etupuolelle pitää jättää autonmitta, ettäs tiedätte.
4. Tekisi mieli mainita sanojen pussukka ja lokonen käytöstä, mutta antaa olla. Eikä puhuta siitä, kun jotkut naiset pitävät lumisateella sateenvarjoa.
5. Tuo pääkaupunkiseudun typerästi toteutettu matkakortti.

Olisi kenties soveliasta päättää tämä saarna johonkin myönteiseen asiaan. Hunaja. Siihen sorruin taas tänään - saunassa.